Készülj SWOT analízissel a sikeres állásinterjúra

Önismeret és álláskeresés

Önismerettel általánosságban is érdemes foglalkozni, hiszen ezzel a tudással felvértezve az élet minden területén könnyebben boldogulhatsz. Különösen hasznos, ha az álláskeresés során is beveted ezeket az ismereteket, hiszen minél testhezállóbb munkakörben helyezkedsz el, annál jobban fogod élvezni a mindennapi feladatokat. Az állásinterjút megelőzően, már otthon készülj fel a tipikus kérdésekre, vagyis fogalmazd meg magadban az erősségeidet és gyengeségeidet, mert így magabiztosan tudsz majd válaszolni éles helyzetben.

Hogyan láss neki? Írd le az összes olyan szót, ami eszedbe jut, ha jellemezni kellene magad, majd rendszerezd ezeket az alapján, hogy melyek azok a tulajdonságaid, amelyek segíthetik az állás megszerzését, és melyek azok, amelyek hátráltathaják azt.

Vedd számba, milyen feladatokat végzel könnyedén, miben vagy jó, mit szeretsz leginkább csinálni. Gondold át, hogyan viszonyulsz a csapatmunkához és az egyéni feladatokhoz, mennyire bírod a monoton tevékenységeket. Légy őszinte magaddal azzal kapcsolatban is, hogy mennyire frusztrálnak az új feladatok és mennyire vagy hajlamos a halogatásra. Mélyebben is beleáshatod magad, hogy a halogatásnak mi áll a hátterében: frusztráció, szorongás, unalom? Érdemes az összeírt tulajdonságaidat példákkal is illusztrálni. Kérdezd meg ismerőseidet, hogyan nyilatkoznának rólad és kérj ajánlást korábbi feletteseidtől is. Vedd sorra múltbéli eredményeidet és a munkáidra kapott visszajelzéseket, hogy világosabban ráláss a kiemelkedő készségeidre és képességeidre.

Miután feltérképezted az erősségeidet és a gyengeségeidet, összegezd magadban az információkat és készülj fel az interjúra. Ne magolj be egy előre megírt szöveget, hanem autentikusan válaszolj a kérdésekre, itt is igaz a mondás: „légy önmagad". Készülj fel a hirdetés alapján, hogy szakmai készségeid hogyan passzolnak a leendő munkakörödhöz, példaként említs meg olyan feladatokat, amelyeket korábban sikeresen teljesítettél és büszke vagy rájuk. Légy őszinte, de azt is vedd figyelembe, hogy ne mondj magadról a betölteni kívánt pozíció leírásában felsorolt elvárásokkal ellentétes tulajdonságot. Domborítsd ki erősségeidet, ha pedig valamelyik gyengeséged kerül szóba, meséld el, hogy hogyan dolgozol annak megszüntetésén.