Repüléstájékoztatás

A repüléstájékoztatók felügyelik és koordinálják a kisgépes forgalom biztonságos mozgását Magyarország alacsony légterében, a földtől számított 3000 méter magasságig.

A jelentkezés feltételei

Mindenképp szükséges, hogy:

 • európai uniós állampolgár legyél;
 • anyanyelvi szinten beszéld a magyar nyelvet;
 • államilag elismert középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal rendelkezz;
 • legalább középfokú iskolai végzettséged legyen;
 • betöltsd a 18. életéved;
 • büntetlen előéletű legyél.

Jelentkezéskor a következőket kérjük:

 • az önéletrajzod;
 • végzettséget/nyelvvizsgát igazoló oklevelekek adatait;
 • személyes adatokat.

Ideális jelölt vagy, ha:

 • igazi csapatjátékos vagy;
 • átlátod a komplex helyzeteket;
 • jól kommunikálsz;
 • rugalmasan és gyorsan kezeled a váratlan szituációkat;
 • kreatív problémamegoldás jellemez.

A kiválasztási folyamat

A repüléstájékoztatás változatos és komplex feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül egy többfordulós felvételi eljárásban választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a repüléstájékoztató képzésünkön.

1 Jelentkezés

A jelentkezéskor a személyes adatok megadásán túl csak egy fényképes önéletrajzot kérünk.

2 Képesség- és személyiségvizsgálat

A kiválasztási folyamat következő lépésében a jelentkezők kognitív képességeit (észlelés, információfeldolgozás, memória, döntéshozatal, angol nyelvtudását mérjük, és a munkakör ellátásához szükséges személyiségjegyeket vizsgáljuk.

A mérésre a Eurocontrol által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott FEAST I tesztet (First European Air Traffic Controller Selection Test I-II) használjuk. A FEAST angol nyelvű és három részből áll: útmutató, gyakorló feladatok és példák, illetve maga a teszt. A sikerhez elengedhetetlen a magabiztos középfokú angol nyelvtudás!

A teszten való részvétel díjmentes.

A FEAST teszt időpontjáról és a fontos tudnivalókról előzetesen, e-mailben értesítünk. További információkat itt találasz.

Sikertelen próbálokzás esetén, 2 év elteltével újra nekiveselkedhetsz a FEAST teszteknek, a sikeres eredmények pedig 2 évig érvényesek, ezután meg kell ismételned a felmérést.

3 Személyes beszélgetés

Ha sikerrel vetted az akadályokat, a FEAST I tesztírást követően egy rövid személyes beszélgetésen veszel részt, amelynek célja, hogy megbizonyosodjunk: személyiséged megfelelő a repüléstájékoztató munkakör betöltésére. Ha nem sikerül a beszélgetés, még egy alkalommal vághatsz neki a kiválasztási folyamatnak.

4 Repülőorvosi alkalmassági vizsgálat

A FEAST I teszt és a személyes beszélgetés után a jelentkezők egészségügyi alkalmasságát mérjük fel, ami szigorú hatósági szabályok és feltételek mentén történik.

A repülőorvosi vizságlat időpontjára a HungaroControl tesz javaslatot. A folyamat 3-4 órát vesz igénybe, díja a kiállított igazolással együtt 70.000 Ft/fő. A vizsgálat költségét számla ellenében megtérítjük.

Alkalmatlan minősítés esetén nem kezdheted meg a képzést. További részletek az orvosi vizsgálatról itt találsz.

Az alkalmasságot kizáró tényezőkről ide kattintva olvashatsz részletesen (A 3. osztályú orvosi minősítésre vonatkozó részletes követelmények, 10. oldal).

5 Assessment center

Az Assessment Center (AC) a kiválasztási folyamat utolsó fordulója, amely során a szociális (pl.: együttműködés, csapatmunka, kommunikációs készség), és az egyéb kompetenciákat (pl. stressztűrés) vizsgáljuk. Egy kiválasztási napon 4 jelöltet értékel 8 értékelő, az eljárás körülbelül 6-7 órát vesz igénybe.

Az AC-t megelőzően még alávetünk egy fokozott védelmi háttérellenőrzésnek, valamint ki kell töltened egy magyar nyelvű online személyiségtesztet.

Az utolsó kiválasztási forduló után hozzuk meg a végső döntést arról, hogy kik lesznek azok, akik a következő évfolyamon megkezdhetik a képzést.

Ha felvételt nyersz a repüléstájékoztató képzésre, mi egy év alatt megtanítunk neked mindent! Az alábbiakban összeszedtünk minden fontos információt a képzésről.

6 Repüléstájékoztató hallgató lettem

Gratulálunk! Sikeresen teljesítetted a komplex kiválasztási folyamatunkat, így megkezdheted a képzést.

A képzési folyamat

Ha felvételt nyersz a repüléstájékoztató képzésre, mi egy év alatt megtanítunk neked mindent! Az alábbiakban összeszedtünk minden fontos információt a képzésről.

1 Képzéshez kapcsolódó tudnivalók

A képzésre kiválasztott halgatókat a tanfolyam kezdetétől határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatjuk. A képzés alatt a hallgatók alapbért kapnak, amelynek mértéke kezdetben bruttó 350.000 forint/hó. A munkahelyi gyakorlat alatt a hallgatók havi fizetése bruttó 400.000 forint, illetve itt már 15-20 százalékos műszakpótlékkal is számolhatnak. A képzés teljes időtartama alatt évi bruttó 575.000 forint cafeteria juttatás is jár.

Az 1 éves képzés helyszíne a HungaroControl Zrt. székháza.

A tanulmányi szerződésben a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam elvégzését követően, a szakszolgálati engedély megszerzése után legalább 5 évig munkaviszonyban marad a HungaroControlnál. Amennyiben a hallgató önhibájából nem fejezi be a képzést (pl.: igazolatlanul marad távol az órákról, nem jelenik meg a vizsgán) vagy a munkaviszonyát 5 éven belül megszakítja, a képzés addig felmerült költségeit, és egyéb ráfordításait időarányosan meg kell térítenie.

A képzés melletti munkavállalás nem javasolt, azonban nem is tiltott. A repüléstájékoztatói hivatás elsajátítása sok figyelmet és energiát igényel, ezért a hallgatóknak érdemes kizárólag a tanulmányaikra koncentrálniuk. A mulasztásokkal és vizsgázással kapcsolatos szabályok szigorúak, ezek megszegése esetén a hallgató kizárható a képzésből.

2 Alapképzés

A felvételt nyert hallgatók először tantermi oktatáson vesznek részt, elsajátítanak minden a repüléstájékoztatáshoz szükséges elméleti tudást. Képzésben részesülnek többek között meteorológiai ismeretekből, légijogból, navigációból, rádiós szakkifejezésekből, légijármű típusismeretből, valamint megismerik Magyarország légtérszerkezetét, és repülőtereit.

Az oktatás ezen fázisa hétköznaponként 08.00 és 16.00 óra között zajlik.

3 Szakosodás

A szimulátoros képzés alatt a hallgatók a gyakorlatban alkalmazzák az alapképzés során elsajátított elméleti tudást. Valósághű szimulációk segítségével szereznek gyakorlatot a radarberendezés használatában, készségszintű ismeretekkel gazdagodnak a forgalom kezeléséről, beleértve a kényszerhelyzetek megoldását is. Emellett megtanulják kezelni a rádiótávbeszélő berendezést, valamint begyakorolják a rádiótávbeszélő kifejezések használatát is.

4 Munkahelyi képzés

A hallgatók a szimulátoros képzést követően munkahelyi gyakorlattal (on-the-job tréning) folytatják a tanfolyamot, mely tapasztalt repüléstájékoztató oktatók felügyelete mellett történik. A hallgatók munkaidőbeosztása itt már megegyezik a repüléstájékoztatók munkarendjével, a jelenlegi gyakorlat szerinti 12-24-12-72 órás beosztással. Ez azt jelenti, hogy egy 12 órás nappalos műszakot egy 24 órás pihenő követ, majd a 12 órás éjszakás műszakot 72 óra pihenőidő.

5 Repüléstájékoztatói szakszolgálati engedély megszerzése

A munkahelyi képzésen eltöltött 200-300 óra gyakorlást követően a gyakornokok hatósági és szakmai bizottság előtt vizsgázhatnak, melynek eredményeképp megkapják az önálló munkavégzéshez szükséges repüléstájékoztató szakszolgálati engedélyt és megkezdhetik a munkát repüléstájékoztatóként.

Egyedi feladatok, nem mindennapi munkakörnyezet!

Ismerd meg a repüléstájékoztatók munkáját!

Gyakran ismételt kérdések

Középfokú angol nyelvvizsga és/vagy érettségi nélkül is jelentkezhetek a képzésre?

A kiválasztási folyamatban csak az vehet részt, aki rendelkezik államilag elismert középfokú komplex angol nyelvvizsgával (vagy legalább a sikeres nyelvvizsgáról szóló igazolással) és legalább középfokú végzettséggel (érettségi).

Mi a különbség a légiforgalmi irányítók és a repüléstájékoztatók munkája között?

Sok különbség van, de a legfontosabb a két pozíció nevéből is adódik: a légiforgalmi irányítók irányítják az ellenőrzött légtérben közlekedő légi járművek (jellemzően kereskedelmi célú utas- és teherszállító repülések) pilótáit; utasításokat adnak nekik, melyeket be kell tartaniuk. Ezzel szemben a repüléstájékoztatók tájékoztatják a felügyeletük alá tartozó, nem ellenőrzött légtérben közlekedő légi járműveket (jellemzően kiképző- és hobbi repülések, mentő-, katonai-, rendőri helikopterrepülések stb.) Az ő javaslataik nem kötelező érvényűek, a pilóta dönti el, hogy figyelembe veszi-e őket.

A képzés elvégzése után vidéken is dolgozni fogok repüléstájékoztatóként?

A repüléstájékoztató képzés csak az országos (körzeti) repüléstájékoztató feladatok ellátására ad jogosultságot, melynek ellátása a budapesti székhelyű HungaroControlnál történik. A nagyobb vidéki reptereken ún. AFIS (repülőtéri repüléstájékoztató és riasztó szolgálat, Aerodrome flight information services unit) kollégák dolgoznak.

A repüléstájékoztató képzés elvégzése után lehet-e légiforgalmi irányító belőlem?

A két képzés és a munkakör is teljesen eltér egymástól, így a kettő közti átjárás nem támogatott. Akit esetleg mind a két lehetőség érdekel, az még a kiválasztás közben (legkésőbb a FEAST teszteket követően) eldöntheti, hogy melyik irányba szeretne tovább lépni.

A jelentkezés lezárult. Értesítést kérhetsz a következő képzés indulásáról.
Add meg neved és e-mail címed, hogy értesíteni tudjunk!