Légiforgalmi irányítás

Légiforgalmi irányítóink felelnek a légtérben közlekedő repülőgépek és a légiutasok biztonságáért.

A jelentkezés feltételei

Mindenképp szükséges, hogy:

 • európai uniós állampolgár legyél;
 • anyanyelvi szinten beszéld a magyar nyelvet;
 • államileg elismert középfokú komplex nyelvvizsgával vagy azzal egyenértékű bizonyítvánnyal rendelkezz;
 • legalább középfokú iskolai végzettséged legyen (érettségi);
 • betöltsd a 20. életéved;
 • büntetlen előéletű legyél.

Jelentkezéskor a következőket kérjük:

 • az önéletrajzod;
 • végzettséget/nyelvvizsgát igazoló oklevelekek adatait;
 • személyes adatokat.

Ideális jelölt vagy, ha:

 • kiválóan kommunikálsz;
 • kiegyensúlyozott és felelősségteljes vagy;
 • gyorsan és hatékonyan hozol döntéseket;
 • képes vagy egyszerre több dologra figyelni, akár huzamosabb ideig is;
 • szeretsz csapatban dolgozni.

A kiválasztási folyamat

Az irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül többfordulós felvételi eljárásban választjuk ki azokat, akik részt vehetnek légiforgalmi irányító képzésünkön.

1 Jelentkezés

A jelentkezéskor a személyes adatok megadásán túl csak egy fényképes önéletrajzot kérünk.

A kiválasztás első lépése a FEAST I képességfelmérő teszt, amelyen az összes jelentkező részt vehet. A tesztírás előtt a helyszínen, személyesen ellenőrizzük, hogy a jelentkező rendelkezik-e komplex középfokú angol nyelvvizsgával és legalább középfokú végzettséget(érettségi) igazoló dokumentummal.

2 Képesség- és személyiségvizsgálat

A kiválasztási folyamat következő lépésében a jelentkezők kognitív képességeit (észlelés, információfeldolgozás, memória, döntéshozatal , angol nyelvtudását) mérjük és a munkakör ellátásához szükséges személyiségjegyeket vizsgáljuk.

A mérésre a Eurocontrol által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott FEAST teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test I-II) használjuk. A FEAST angol nyelvű és három részből áll: útmutató, gyakorló feladatok és példák, illetve maga a teszt. A sikerhez elengedhetetlen a magabiztos középfokú angol nyelvtudás! A FEAST II teszten már csak azok vehetnek részt, akik eredményesen teljesítettek a FEAST I-en.

A teszten való részvétel díjmentes.

A FEAST teszt időpontjáról és a fontos tudnivalókról előzetesen, e-mailben értesítünk.

További információkat a FEAST tesztről itt találsz.

Sikertelen próbálkozás esetén, 2 év elteltével újra nekiveselkedhetsz a FEAST teszteknek (még maximum egyszer), a sikeres eredmények pedig 2 évig érvényesek, ezután meg kell ismételned a felmérést.

3 Személyes beszélgetés

Ha sikerrel vetted az akadályokat, rögtön a FEAST II tesztírást követően egy rövid személyes beszélgetésen veszel részt, amelynek célja, hogy megbizonyosodjunk: személyiséged megfelelő a légiforgalmi irányítói munkakör betöltésére. Ha nem sikerül a beszélgetés, még egy alkalommal neki vághatsz a kiválasztási folyamatnak.

4 Repülőorvosi alkalmassági vizsgálat

A FEAST tesztek és a személyes beszélgetés után a jelentkezők egészségügyi alkalmasságát mérjük fel, ami szigorú hatósági szabályok és feltételek mentén történik.

A repülőorvosi vizságlat időpontjára a HungaroControl tesz javaslatot. A folyamat 3-4 órát vesz igénybe, díja a kiállított igazolással együtt 70.000 Ft/fő. A vizsgálat költségét számla ellenében megtérítjük.

Alkalmatlan minősítés esetén nem kezdheted meg a képzést. További részleteket az orvosi vizsgálatról itt találsz.

Az alkalmasságot kizáró tényezőkről ide kattintva olvashatsz részletesen (A 3. osztályú orvosi minősítésre vonatkozó részletes követelmények, 10. oldal).

5 Assessment center

Az Assessment Center (AC) a kiválasztási folyamat utolsó fordulója, amely során a szociális (pl.: együttműködés, csapatmunka, kommunikációs készség), és az egyéb kompetenciákat (pl. stressztűrés) vizsgáljuk. Egy kiválasztási napon 4 jelöltet értékel 8 értékelő, az eljárás körülbelül 6-7 órát vesz igénybe.

Az AC-t megelőzően még alávetünk egy fokozott védelmi háttérellenőrzésnek, valamint ki kell töltened egy magyar nyelvű online személyiségtesztet.

Az utolsó kiválasztási forduló után hozzuk meg a végső döntést arról, hogy kik lesznek azok, akik a következő évfolyamon megkezdhetik a képzést.

6 Légiforgalmi irányító hallgató lettem

Gratulálunk! Sikeresen teljesítetted a komplex kiválasztási folyamatunkat, így megkezdheted a képzést. Az, hogy ki melyik részlegen - tornyos, közelkörzeti vagy távolkörzeti légiforgalmi irányítóként - folytatja a tanulmányait, a képzés során dől el.

A képzési folyamat

A kivételes szaktudású oktatóknak, a képzés során használt korszerű szimulátoroknak és a társaság innovatív szemléletének köszönhetően magas szintű szaktudásra tehetsz szert egy dinamikusan fejlődő iparágban, ezáltal hosszú távú, izgalmas karriert biztosítva magadnak.

1 Képzéshez kapcsolódó tudnivalók

A HungaroControl a képzés időtartamára tanulmányi szerződést köt a hallgatókkal, amelyben a képzés teljes költségét átvállalja. A tanulmányi szerződésben a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam elvégzését követően, a szakszolgálati engedély megszerzése után legalább 10 évig munkaviszonyban marad a HungaroControlnál. Amennyiben a hallgató önhibájából nem fejezi be a képzést (pl. igazolatlanul marad távol az órákról, nem jelenik meg a vizsgán) vagy a munkaviszonyát 10 éven belül megszakítja, a képzés addig felmerült költségeit, és egyéb ráfordításait időarányosan meg kell térítenie.

A képzés alatt a hallgatók alapbért kapnak, amelynek mértéke kezdetben bruttó 350.000 forint/hó, majd később ez az összeg bruttó havi 400.000 forintra emelkedik. A munkahelyi gyakorlat alatt a hallgatók havi fizetése bruttó 450.000 forint, illetve itt már 15-20 százalékos műszakpótlékkal is számolhatnak. A képzés teljes időtartama alatt évi bruttó 575.000 forint cafeteria juttatás is jár.

A 2 éves képzés helyszíne a HungaroControl Zrt. székháza.

A képzés melletti munkavállalás nem javasolt, azonban nem is tiltott. A légiforgalmi irányítói hivatás elsajátítása sok figyelmet és energiát igényel, ezért a hallgatóknak érdemes kizárólag a tanulmányaikra koncentrálniuk. A mulasztásokkal és vizsgázással kapcsolatos szabályok szigorúak, ezek megszegése esetén a hallgató kizárható a képzésből.

A képzés első fele körülbelül 12-15 hónapig tart, az előadások hétköznaponként 8 és 16 óra között zajlanak.

2 Alapképzés

Az alapképzés első fázisában a hallgatók többhetes elméleti tanfolyamon vesznek részt. Itt megismerkednek az aviatika és a légi navigáció alapjaival, továbbá a légiforgalmi irányítás szabályaival és jogi hátterével. A tananyag részét képezi az emberi erőforrások, a repülésmeteorológia, illetve a légi navigációs berendezések megismerése is.

Ezt követi a szimulátoros alapképzés, amelynek célja az irányítási készségek fejlesztése. A szimulációs környezetben a hallgatók a repülőtér, illetve az úgynevezett repülőtéri közelkörzet forgalmát kezelik egyre fokozódó terheléssel.

Az alapképzés az elméleti és gyakorlati rész sikeres teljesítésével zárul, ekkor dől el az is, hogy ki melyik részlegre szakosodik (torony, közelkörzet, távolkörzet).

3 Szakosodás

A jogosító képzés célirányosan arra a részlegre képzi az irányítókat, amelyen majd a későbbiek során dolgozni fognak. A hallgatók elsőként elméleti felkészítést kapnak, amely során már az adott részlegre jellemző szabályokat és eljárásokat ismerhetik meg. A sikeres elméleti vizsga után következik egy újabb szimulátoros szakasz. Itt már összetettebb forgalmi helyzetekkel teszik próbára a hallgatók kapacitását a terhelés fokozatos növelésével. A rendellenes működések és vészhelyzetek kezelése is része a feladatoknak, mert a hallgatóknak meg kell tanulniuk a csapatban dolgozni.

Ennek a képzési szakasznak a lezárultával a hallgatók gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedélyt szereznek, amellyel megkezdhetik a munkahelyi képzést.

4 Munkahelyi képzés

A hallgatók képzésének utolsó jelentős szakasza a munkahelyi gyakorlat (on-the-job tréning), amely tapasztalt légiforgalmi irányító oktatók felügyelete mellett történik, a HungaroControl irányítói munkaállomásain. A hallgatók munkaidőbeosztása itt már megegyezik a légiforgalmi irányítók munkarendjével, a jelenlegi gyakorlat szerinti 12-24-12-72 órás beosztással. Ez azt jelenti, hogy egy 12 órás nappalos műszakot egy 24 órás pihenő követ, majd a 12 órás éjszakás műszakot 72 óra pihenőidő.

5 Légiforgalmi irányítói szakszolgálati engedély megszerzése

A munkahelyi képzésen eltöltött 200-300 óra gyakorlást követően a gyakornokok hatósági és szakmai bizottság előtt vizsgázhatnak, amelynek eredményeképp megkapják az önálló munkavégzéshez szükséges szakszolgálati engedélyt és megkezdhetik a munkát légiforgalmi irányítóként.

Egyedi feladatok, nem mindennapi munkakörnyezet!

Ismerd meg a légiforgalmi irányítók munkáját!

Gyakran ismételt kérdések

A jelentkezés időpontjáig be kell tölteni a 20. életévet?

A jelentkezőnek legkésőbb a képzés kezdetéig kell betöltenie a 20. életévét.

Középfokú angol nyelvvizsga és/vagy érettségi nélkül is jelentkezhetek a képzésre?

A kiválasztási folyamatban csak az vehet részt, aki rendelkezik államilag elismert középfokú komplex angol nyelvvizsgával (vagy legalább a sikeres nyelvvizsgáról szóló igazolással) és legalább középfokú végzettséggel (érettségi).

Van a jelentkezésnek felső korhatára?

A jelentkezésnek nincsen felső korhatára, azonban tapasztalataink alapján általában 35 éves kor felett az irányításhoz szükséges alapvető készségek stagnálnak vagy hanyatlanak.

Mennyibe kerül a kiválasztáson való részvétel?

A légiforgalmi irányító kiválasztáson való részvétel költségeit a HungaroControl állja. Bár a repülőorvosi alkalmassági vizsgálatot a jelentkezőnek kell kifizetnie a vizsgálat helyszínén, azonban számla ellenében ezt is megtérítjük.

Ha idén sikeresen teljesítem a kiválasztást és felvételt nyerek a képzésre, attól még elkezdhetem jövőre a képzést?

Egy adott kiválasztási évben sikeresen teljesített FEAST I és FEAST II teszt, valamint az interjú a következő kiválasztási évben is érvényes, azonban a magyar nyelvű személyiségtesztet, a büntetlen előéletet igazoló háttérellenőrzést és az Assessment Centert mindenképpen meg kell ismételni egy következő évi jelentkezés esetén.

A képzés elvégzése után vidéken és/vagy külföldön is dolgozhatok légiforgalmi irányítóként?

A HungaroControl által biztosított légiforgalmi irányító képzés kizárólag a HungaroControl munkahelyein való munkavégzésre jogosítja fel a légiforgalmi irányítót.

A jelentkezés lezárult. Értesítést kérhetsz a következő képzés indulásáról.
Add meg neved és e-mail címed, hogy értesíteni tudjunk!