Így tűnj ki a tömegből

12 tipp arra, hogyan tedd izgalmassá a LinkedIn-profilod

Hogyan boostold fel a LinkedIn profilod?

A LinkedIn az elmúlt időszakban a szakmai kapcsolattartás és az álláskeresés egyik legfontosabb platformjává vált. Éppen ezért tisztában kell lenned azzal, hogy milyen trükkökkel teheted vonzóvá profilod a fejvadászok és a friss munkaerőt kereső vállalatok számára. Az alábbiakban összegyűjtöttünk tizenkét tippet, amelyeket hasznosítva garantáltan kitűnhetsz az álláskeresők közül, emellett növelheted szakmai hitelességed is.

1. Tökéletesítsd a profilod!

Az, ami alap, nem biztos, hogy elég is – a LinkedIn-profilod akkor lesz tökéletes, ha nemcsak az alapinformációk megadására, beállítására törekszel, hanem az oldalad vizuális és tartalmi elemeit is alaposan megtervezed.

Ügyelj arra, hogy a neved alatti címsor ne csupán formális, de aktuális is legyen – pontos képet adjon a jelenlegi pozíciódról és szakterületedről. A profil leírásánál ne a kötelező minimum elvét kövesd; írj részletes, ugyanakkor könnyen befogadható összefoglalót a szakmai tapasztalataidról, képességeidről és a tanulmányaidról.

Olyan profilfotót válassz, amely kifejező, tükrözi a személyiséged. Ne feledd, ez az első dolog, amit a látogatók alaposan szemügyre vesznek.

2. Használj kulcsszavakat!

Virtuális életünk fontos varázsszava a SEO (Search Engine Optimization): ha pontos kulcsszavakat adsz meg a leírásban, azt a LinkedIn algoritmusa is meghálálja, hiszen nagyobb eséllyel emeli ki profilod a keresési eredmények között, így a munkaadók is könnyebben rád találnak. Emellett nagyobb valószínűséggel fedezel fel magadnak releváns álláslehetőségeket is.

Extra tipp: ne csak általános kulcsszavakat használj, hanem olyan kifejezéseket is, amelyek specifikusan kapcsolódnak a szakterületedhez és azokhoz a pozíciókhoz, amelyek iránt érdeklődsz.

3. Ossz meg értékes szakmai tartalmakat!

A szakterületedhez kapcsolódó érdekes cikkek, tartalmak megosztása fontos üzenetet közvetít – azt mutatja, hogy rendszeresen tájékozódsz, képben vagy az aktuális trendekkel, történésekkel. Ennél egy fokkal jobb, ha saját bejegyzéseket is írsz, mert így folyamatosan jelen lehetsz a hírfolyamban, és szakmai körökben is hatékonyabban pozícionálhatod magad.

4. Készíts releváns kontenteket!

Az egyedi tartalmak létrehozása remek lehetőség a figyelem felkeltésére. Ossz meg saját blogbejegyzéseket, videókat vagy prezentációkat, számolj be saját sikereidről, hiszen ezáltal hitelesebb leszel és megvillanthatod szakértelmed is.

5. Emeld ki őket!

Amire igazán büszkék vagyunk, azt nem rejtsük véka alá. A legfontosabb projektjeid, elismeréseid kiemelésével ismertetheted meg szakmai kvalitásaid, ezáltal nagyobb eséllyel figyelnek fel rád. Használd a Featured (Kiemelt) részt, ne légy rest büszkének lenni a sikereidre.

6. Építs kapcsolatokat!

Bizony sok múlik a jó kapcsolatokon, ezért érdemes élni a LinkedIn adta hálózatépítési lehetőséggel. Keress hozzád hasonló szakembereket, vedd fel velük a kapcsolatot, lépj be a számodra releváns csoportokba és szólj hozzá aktívan a bejegyzésekhez. Új ismerőseidnek köszönhetően szélesebbre tárulhat előtted a világ, és akár izgalmas megbízásokhoz vagy álláslehetőséghez is juthatsz.

7. Kövess be cégeket!

Kövesd azokat a cégeket, amelyek az érdeklődési körödbe tartoznak, vagy amelyekről úgy gondolod, a szaktudásod jól kamatoztathatnád náluk. Ezáltal folyamatosan képben lehetsz, értesülhetsz a szakmai újdonságokról.

Ha szimpatikusnak találsz egy tartalmat, ne habozz megosztani saját oldaladon, hiszen ez is hozzájárulhat a szakmai megítélésedhez.

8. Csak interaktívan!

Ne rejtőzködj: passzív megfigyelőből válj a közösségi platform aktív tagjává. Kezdeményezz beszélgetéseket, válaszolj az üzenetekre és a hozzászólásokra, írj te is kommentet – egyszóval légy részese a közösségnek.

9. Ajánlj és értékelj másokat!

Kérj ajánlásokat korábbi kollégáidtól, ügyfeleidtől, és ha szívesen dolgoztál velük, írj róluk te is pozitív értékelést. Ez a kölcsönösség mindenkinek kifizetődő, hiszen ezzel támogatjátok egymás szakmai megítélését, előmenetelét.

10. Publikálj cikket a LinkedIn-en!

Írj LinkedIn-cikket, hiszen így egy hiteles platformon adhatsz hangot szakmai álláspontodnak, nézeteidnek, ezzel pedig a reputációd is növekedhet. Ne feledd, a LinkedIn-cikkek nem csak a zártabb szakmai közösséget képesek megszólítani, kívülről is bevonzhatnak olvasókat.

11. Töltsd ki a fejlécet és állíts be borítóképet!

Az szakmai kompetenciáidat tükröző egyedi borítókép felkeltheti mások érdeklődését, ezért érdemes ügyelni a helyes választásra. De fontos információkat árulnak el rólad a szavaid is, éppen ezért ajánlott a fejléc mezőt is kitölteni. Törekedj a „mit?”, „kinek?” és „hogyan?” kérdések minél frappánsabb megválaszolására.

12. Aktivizáld magad a kihívásokban és hashtag-kampányokban!

A LinkedIn-en gyakran indítanak kihívásokat és hashtag-kampányokat, amelyek további lehetőséget jelentenek a kapcsolatépítésre és önmagad szakmai pozicionálására. Nem is kérdés, hogy érdemes részt venni ezekben az aktivitásokban.

Igaz, a LinkedIn csak egy a számos közösségi platformok közül, de ha tudatosan és jól használjuk, lehet több is annál. A profilod olyan digitális önéletrajz, amely segítségedre lehet az érvényesülésben, a karriered fejlesztésében, illetve végső soron abban is, hogy olyan helyen dolgozhass, ahol igazán jól érzed magad.

Bízunk benne, hogy a fenti tippek segítenek majd abban, hogy LinkedIn-profilod kiemelkedjen a többi közül és ezáltal a cégek HR-esei szimpatikus álláslehetőségekkel találjanak meg téged.