Egy jó CV titka

Egy sikeres pályázat első lépése az önéletrajz elkészítése/frissítése. A CV nem csupán a szakmai pályafutásod összegzése, hanem egyben az első benyomás is, amit magadról keltesz a jövendőbeli munkaadódban. Mivel a személyes bemutatkozás lehetősége ma már ritka, az önéletrajzodon keresztül kell elvarázsolnod a HR-eseket. De mitől lesz egy önéletrajz megnyerő és emlékezetes?

Rendezettség és esztétika

Egy önéletrajznál fontos, hogy első ránézésre kitűnjön a többi közül, így érdemes figyelni arra, hogy rendezett legyen. A CV sorai ne csússzanak szét, a bekezdések legyenek tagoltak és átláthatók. Ahhoz,hogy esztétikus is legyen, maximum 2-3 színt és egyféle betűtípust használj. Ez mind segít abban, hogy pozitív benyomást kelts.

Up to date

A HR kollégáknak csak 20-30 másodpercük van egy önéletrajz átnézésére, ezért fontos, hogy azonnal releváns információkat lássanak. Frissítsd gyakran önéletrajzodat, mindig a pozíció betöltéséhez szükséges legfontosabb tapalsztalatokat és készségeket emeld ki, így hamar kiderül, hogy érdemes-e téged interjúra hívni.

Csak helyesen!

A legjobb módja annak, hogy rossz benyomást kelts, ha önéletrajzod tele van helyesírási hibákkal, elütésekkel. Amikor elkészülsz az önéletrajzoddal, érdemes megkérni egy imserősöd, hogy olvassa át. Bár meglepően hangzik, de olykor a legfeltűnőbb hibák felett siklunk át a legkönnyebben. Mire is gondolunk itt? Név nélküli önéletrajz, elütött email cím vagy telefonszám, helyesírási hibák.

Kép(telenség)

Bár sok helyen a fénykép nem kötelező elem az önéletrajzban, érdemes fontolóra venni, ugyanis nagyban hozzájárulhat a pozitív értékeléshez. Ilyenkor a professzionális oldaladat érdemes hangsúlyozni, hiszen a CV fotója nem csupán egy kép rólad, hanem hozzáállásodat és stílusodat is tükrözi. Kerüld a túlzottan közvetlen vagy informális képeket, például a baráti összejöveteleken készült borozós-koktélozós fotókat, és válassz inkább egy egyszerű, ámde professzionális portrét. Egy jól megvilágított fotó, amin megfelelő öltözetben vagy, elegendő.

Időzítés

Az önéletrajz készítésekor kulcsfontosságú a tapasztalataid és tanulmányaid időrendi sorrendbe rendezése. Az átláthatóság érdekében érdemes a munkatapasztalatokat úgy felsorolni, hogy a legfrissebbek elől szerepeljenek, tehát az aktuális pozíciód mindig a lista elejére kerüljön. Ugyanezen logika mentén szükséges a tanulmányokat és képesítéseket is elrendezni. A vezetett, logikus időrendi sorrend segíti a HR-eseket, hogy gyorsan áttekintsék a pályázók szakmai hátterét.

Alapos, de nem túl alapos

Az önéletrajz összeállítása során érdemes a releváns munkatapasztalatokat kifejteni, lényegre törően, átlátható módon felsorolva, hogy milyen konkrét feladatokat láttál el az adott pozíciókban. Igyekezz olyan kifejezéseket használni, amelyeket szélesebb körben is megértenek. A korábbi munkaadók tevékenységi körét is célszerű ismertetni. A megpályázandó pozíció tekintetében kevésbé mérvadó korábbi munkatapasztalatokat elegendő röviden összefoglalni, a hangsúlyt inkább a legfrissebb és legfontosabb pozíciókra kell helyezni. Ezáltal az önéletrajzod nemcsak áttekinthető lesz, hanem segít a HR-eseknek gyorsan és hatékonyan megérteni szakmai hátteredet és készségeidet.

Egyszerű és hatékony

Ma már számos online eszköz segíti az önéletrajz készítést. Próbáld ki az egyszerűen kezelhető és ingyenes programokat, mint a cvwizard.com vagy a canva.com, amelyekkel gyerekjáték a CV készítés.

Egy jól strukturált önéletrajz nem csak a HR-esek munkáját könnyíti meg, hanem növeli az esélyedet az állás megszerzésére is. Ne feledd, az önéletrajzod az első lépés a siker felé és egyben a kulcsa egy sikeres állásinterjúnak!