arrow-down bflogo-201511bigfish breadcrumbarrow circle-arrow facebook Asset 2galeria h3-lines hc-uszt hc-youtube image-lines-small image-lines instagramkepnagyitas linkedin logo-slogan logo_sq magyarbrands pager-arrow-left pager-arrow-right pilot-pipe search-thin search small-arrow-down-grey small-arrow-down-white small-arrow-down

Munka a toronyban

A repülőtér és a repülőtéri körzet forgalmának biztosítása a földfelszíntől 2000 láb (600 méter) magasságig a repülőtéri irányító szolgálat, más néven az Irányítótorony (TWR) feladata.

A "toronyirányítók" a mára a repülőtér szimbólumává vált irányító torony 360 fokos kilátást biztosító kabinjában végzik munkájukat. Ők adják ki a leszállási, illetve a felszállási engedélyeket, és irányítják a légi járművek mozgását a futópályákon és a guruló utakon.

Érdekesség például, hogy szükség esetén a hóeltakarító gépek számára is a légiforgalmi irányító engedélyezi a futópályákra történő felhajtást.

Rossz látási viszonyok esetén a radarberendezések nyújtanak segítséget munkájukhoz, amelyek követik minden, a repülőtér körzetében – földön vagy levegőben - tartózkodó légi jármű mozgását.