Kik azok az irányítók?

A légiforgalmi irányító a repülők karmestere, a légiközlekedés egyik legfontosabb szereplője.
Úgy is mondhatnánk, hogy amíg a pilóta a rivaldafényben dolgozik, a légiforgalmi irányító a háttérből "egyengeti a repülőgép útját", és akkor végzi jól a munkáját, ha az utazók ebből semmit sem vesznek észre.

Az irányító kezében van az utasok és a repülők biztonsága, a hajtóművek beindításától a magyar légtér elhagyásáig. Ő irányítja az országunk feletti légi forgalmat. Megadja a repülési útvonalat, a repülési magasságot, a felszállási vagy leszállási engedélyt, és biztosítja, hogy a légi járművek mindig biztonságos távolságban közlekedjenek egymástól.

Az ellenőrzött légtérben három nagy egység látja el a légi forgalom biztonságos irányítását: a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren található toronyban működő repülőtéri irányító szolgálat, a közel-körzeti irányító szolgálat, továbbá a körzeti irányító szolgálat. A három egység egymással szoros munkakapcsolatban van, hiszen az adott horizontális vagy vertikális határokat elérve az egységek átadják a repülőgépek irányítását egymás között.

Az irányítás tehát csapatmunka, de nemcsak egymással, a szomszédos szektorokkal, országokkal, hanem a légijármű-vezetőkkel is folyamatos információcsere zajlik.

Az új információkat mérlegelve az irányítónak folyamatosan gyors döntéseket kell hoznia. A pilótákkal rádiókapcsolatot tartva utasítások, engedélyek és tájékoztatások adásával köteles biztosítani, hogy két légi jármű között se a vízszintes, se a függőleges távolság ne legyen kevesebb, mint az előírt elkülönítési minimum.

Ez a minimális távolság jelenleg névleges 1000 láb (300 méter) függőleges irányban, illetve 5 tengeri mérföld (kb. 9 km) oldalirányban, azonos magasságon. Ha belegondolunk, hogy a magas légtérben közlekedő utasszállító gép sebessége akár 1000 km/óra is lehet, ezek az elkülönítési távolságok ilyen sebesség mellett eltörpülnek.

A légiforgalmi irányítók munkáját radarberendezések, professzionális számítógépes háttér és Európa egyik legkorszerűbb speciális szoftver-rendszere segíti.

Ha még többet szeretnél megtudni az irányítók munkájáról, nézd meg kisfilmjeinket itt, itt és itt. YouTube-csatornánkon még további érdekes filmeket is találsz.