arrow-down bflogo-201511bigfish breadcrumbarrow circle-arrow facebook Asset 2galeria h3-lines hc-uszt hc-youtube image-lines-small image-lines instagramkepnagyitas linkedin logo-slogan logo_sq magyarbrands pager-arrow-left pager-arrow-right pilot-pipe search-thin search small-arrow-down-grey small-arrow-down-white small-arrow-down

Jelentkezés

Jelentkezz légiforgalmi irányítónak, légy Te a repülők karmestere!

Kedves Érdeklődők!

Felhívjuk a figyelmeteket, hogy a 2017-ben induló légiforgalmi irányító tanfolyamunkra a jelentkezés lezárult. Előre láthatólag a következő képzés 2018. szeptemberében indul, melyre a pályázatokat továbbra is várjuk, ezért a jelentkezési felületet aktívan tartjuk. A beérkezett pályázatok feldolgozása folyamatos, a 2018. évi képzésre a kiválasztást várhatóan 2017. IV. negyedévében kezdjük meg.

Tovább az online jelentkezéshez >>

 • A légiforgalmi irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel.

  Az ideális jelölt

  • magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes;
  • képes gyorsan dönteni;
  • átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát;
  • jó koncentrációs készséggel rendelkezik;
  • képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is;
  • jó problémamegoldó;
  • igényli a folyamatos fejlődést;
  • képes és akar csapatban dolgozni;
  • szereti a szakmáját és elkötelezett iránta;

  – továbbá elfogadja a megszakítás nélküli munkarendet. (A HungaroControl Zrt. folyamatos szolgáltatást biztosít, ezért a szolgálati beosztás alapján hétvégeken, egyéb munkaszüneti napokon, illetve ünnepnapokon is dolgozni kell.) 

  A jelentkezés feltételei a következők:

  • Európai uniós állampolgárság
  • A magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete
  • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
  • Legalább középfokú iskolai végzettség
  • Betöltött 20. életév
  • Büntetlen előélet

  Nem jelentkezhet, aki korábban bármikor sikertelen FEAST tesztet írt.

  Az elbírálásnál előnyt jelent:

  • Felsőfokú (főiskola, egyetem) iskolai végzettség
  • A polgári légiközlekedés területén szerzett érvényes szakszolgálati engedély

  Jelentkezéskor a következőket kérjük:

  • Fényképes önéletrajz
  • Motivációs levél (amelyben azt várjuk el, hogy írd le, miért szeretnél légiforgalmi irányító lenni, van-e bármiféle kötődésed a légiforgalmi irányításhoz, esetleg hozzá kapcsolódó hobbid, hogyan képzeled el az életedet néhány év múlva légiforgalmi irányítóként)
  • Iskolai végzettséget igazoló okiratok másolata
  • Nyelvvizsga-bizonyítvány másolata

  A munkakör betöltéséhez szükséges a HungaroControl Zrt. által szervezett légiforgalmi irányító képzés sikeres teljesítése.

  Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0081-04

  Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1711

  TOVÁBB az online jelentkezéshez

 • Az irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül egy többfordulós felvételi eljárásban választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a légiforgalmi irányító képzésen.

   

  1. kör: Fényképes önéletrajz, motivációs levél

  Első körben a beadott pályázati anyagok alapján végzünk egy előszűrést. Ellenőrizzük, hogy a jelentkező megfelel-e a kiírásban szereplő követelményeknek és vizsgáljuk a motivációját.

   

  2. kör: Képességek vizsgálata, személyiségvonások feltérképezése

  A kiválasztási eljárás második körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angolnyelv-tudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérjük.

  A pszichológiai munka-alkalmassági tesztjeink egyes elemeinek segítségével kognitív képességeket mérünk, bizonyos elemeivel pedig a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyek meglétét vizsgáljuk.

  A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, amelyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, amelyeket a tesztek vizsgálnak: átfogó logikus gondolkodásmód, gyors és hatékony döntéshozatal, koncentrációs készség, rövidtávú memória, kommunikációs készség, munkához való viszony, stb.

  További kognitív képességek és az angolnyelv-tudás mérésére az EUROCONTROL által kifejlesztett, Európa-szerte alkalmazott, számítógép-alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test, FEAST teszt), használjuk. Ezeknek a teszteknek a segítségével olyan képességeket mérünk, mint a rövid távú memória, a számmemória, a döntési képesség, a térlátás, a monotónia- és stressztűrés, valamint a figyelemmegosztás. A feladatok angol nyelven vannak, van idő elolvasni, megérteni, valamelyiknél még gyakorolásra is van lehetőség, mielőtt tényleg elkezdődne a feladat. Igaz, hogy a jelentkezéshez elegendő egy középfokú nyelvvizsga, de a teszt sikeres megírásához inkább felsőfokú nyelvtudást megközelítő nyelvismeretre van szükség.

  A tesztek költségeit a HungaroControl Zrt. viseli.

  A képességvizsgálatok időpontjáról, helyszínéről, a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen értesítünk.

   

  3. kör: Egészségügyi alkalmasság vizsgálata

  Az egészségügyi alkalmasság szigorú feltételekhez, illetve hatósági minősítéshez kötött eljárás:

  • A HungaroControl Zrt. által előzetesen egyeztetett időpontban kell a repülőorvosi vizsgálaton megjelenni.
  • A vizsgálat költségeit a jelentkezőknek kell a helyszínen fizetniük. Az alkalmassági vizsgálat és az arról kiállított igazolás díja jelenleg 28.700 Ft/fő.
  • Hatósági minősítés eljárási díját a HungaroControl Zrt. viseli.
  • Alkalmas minősítés hiányában a jelentkező nem folytathatja a kiválasztást, illetve nem kezdheti meg a képzést.

  A vizsgálatra szánjatok egy teljes napot. Részleteket az alábbi linken olvashattok: http://www.reporvos.hu.

   

  4. Assessment Center (AC)

  Az AC-n szociális kompetenciákat (például együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (például stressztűrés) vizsgálunk, mérünk. Egy AC 4 fő jelölt és 8 fő értékelő részvételével zajlik és körülbelül 4-5 órán át tart.

  Az Assessment Centert követően meghozzuk a végső döntést arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik 2017 szeptemberében megkezdhetik a képzést.

 • A képzés helyszíne: A HungaroControl Zrt. képzési központja, illetve munkahelyei.

  Cím: 1185 Budapest, Igló u. 33-35.

  A képzés időtartama várhatóan 2 év.

  A foglalkoztatás feltételei

   

  A légiforgalmi irányító kiválasztási folyamatot sikeresen teljesítő, képzésre kiválasztott részvevőket a tanfolyam kezdetétől – határozatlan idejű munkaszerződéssel – munkaviszony keretében foglalkoztatjuk, amelynek feltétele az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett háttérellenőrzésén való megfelelés. A munkaviszony fennállása alatt munkabért fizetünk és cafeteria juttatásra is jogosult a felvételt nyert jelölt.

  A képzés napi időbeosztása

  Az elméleti képzési szakaszban az oktatás heti 5 teljes napon folyik, órarendtől függően, általában 08.00-tól 16.00 óráig.

  Munkát lehet vállalni mellette?

  A munkavállalás nem tiltott, de azt javasoljuk, hogy az, aki részt vesz a képzésen, kizárólag a tanulmányaira koncentráljon, mert a hiányzási és vizsgaszabályok szigorúak, ezek megszegése esetén a hallgató kizárható a további képzésből.

  Hiányzási szabályok

  A hiányzás okát a hallgatónak minden esetben igazolnia kell. A tanulmányi és vizsgaszabályzatban meghatározott mértéket meghaladó késés vagy hiányzás a tanfolyamról való kizárást vonja maga után.

  Szimulátoros képzés

  A szimulátoros képzés során a hallgatók a gyakorlatban alkalmazzák az elméleti tanfolyamon megszerzett ismereteket. Elsajátítják a légiforgalmi irányításhoz szükséges tudást, fejlesztik a szükséges képességeket, megismerkednek a szakmában általánosan használt gyakorlati megoldásokkal. Megtanulják kezelni a rádiótávbeszélő berendezést, valamint begyakorolják a rádiótávbeszélő kifejezések használatát. A haladó szimulátoros képzés során a hallgatók arra a részterületre és egységhez kapnak kiképzést, ahol munkahelyi képzésüket tölteni fogják.

  Megismerkednek az egység felelősségi területéhez tartozó légtérrel, eljárásokkal, körzeti egyezményekkel. Ízelítőt kapnak az általánosan előforduló forgalomáramlásról, valamint megismerkedhetnek a leggyakrabban előforduló konfliktushelyzetekkel, gyakorolják azok megoldását.

  Az elméleti és szimulátoros képzés, valamint az angol nyelvi követelmények sikeres teljesítését követően a hallgató jogosulttá válik a gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély megszerzésére.

  Munkahelyi gyakorlat

  A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély birtokában a hallgatók további elméleti és szimulátoros gyakorlati képzésen vesznek részt, ezt követően a munkahelyi gyakorlattal folytatódik az oktatás. A munkahelyi gyakorlat a HungaroControl Zrt. irányítói munkahelyein történik. Az időbeosztás megegyezik a légiforgalmi irányítók munkarendjével, a jelenlegi gyakorlat szerinti 12-24-12-72 beosztással (a munkáltató a változtatás jogát fenntartja).

  A képzés költségei

  A HungaroControl Zrt. a képzés időtartamára tanulmányi szerződést köt a hallgatókkal. Ebben a képzés költségeit a HungaroControl Zrt. átvállalja a hallgatóktól. A tanulmányi szerződésben a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam elvégzését követően, a szakszolgálati engedély megszerzése után legalább 10 évig munkaviszonyban marad a HungaroControl Zrt.-nél. Amennyiben a hallgató önhibájából nem fejezi be a képzést (például igazolatlanul marad távol az órákról, nem jelenik meg, vagy felkészületlenül jelenik meg a vizsgán), vagy a munkaviszonyát 10 éven belül megszakítja, a képzés addig felmerült költségeit, és egyéb ráfordításait időarányosan meg kell térítenie.

  Felnőttképzési nyilvántartási szám: 01-0081-04

  Intézmény-akkreditációs lajstromszám: AL-1711

 • 1.Mikor és hol indul a következő képzés?

  A HungaroControl képzési központjában, illetve a munkahelyein zajlik a képzés (1185 Budapest, Igló u. 33-35.). A következő évfolyam 2017. szeptember elején indul.

  2.Milyen időtartamú a képzés?

  A képzés ideje körülbelül 2 év – a gyakorlati órák számától függően egyénileg változhat. A képzés első évét a következőképpen bonthatjuk ketté: a rövidebb ideig, hozzávetőlegesen 2 hónapig tartó elméleti oktatás részre, illetve a gyakorlati képzésre, szimulációra. Ebben a szakaszban az oktatás heti 5 napon folyik, órarendtől függően, általában 08.00 - 16.00 óráig. A második évben először a szimulátorban sajátítják el a hallgatók a magyar légtérben való irányítást, és pár hónap után pedig már gyakornokként éles helyzetben, mentorral tökéletesítik a képességeiket.

  3.Mi történik a képzés sikeres elvégzése után?

  A képzést sikeresen elvégző hallgatók szakszolgálati engedélyt kapnak, és légiforgalmi irányító munkakörben, határozatlan idejű munkaviszony keretében foglalkoztatja őket a HungaroControl Zrt.

  4.Mit lehet tudni a FEAST tesztről?

  A teszttel a rövid távú memóriát, a számmemóriát, a döntési képességet, a térlátást, a monotónia- és stressztűrést, valamint a figyelemmegosztást mérjük fel. A feladatok angol nyelven vannak, van idő elolvasni, megérteni, valamelyiknél még gyakorolni is lehet, mielőtt tényleg elkezdődne a feladat. Az egész teszt számítógép-alapú. Igaz, hogy a jelentkezéshez elegendő egy középfokú nyelvvizsga, de a teszt sikeres megírásához inkább felsőfokú nyelvtudást megközelítő nyelvismeretre van szükség.

  Az a pályázó, aki egyszer már sikertelen FEAST tesztet írt, nem írhatja meg azt még egyszer.

  5.Milyen fizetésre lehet számítani, mit kínál a HungaroControl az irányítóknak?

  A légiforgalmi irányítói jövedelem nemzetközi színvonalú, biztos megélhetést és egzisztenciát lehet teremteni vele, mértéke arányos azzal a nagy felelősséggel, amivel ez a szakma együtt jár.

  6.Van-e korhatár az irányítóképzésre való jelentkezéskor?

  A jelentkezési feltételek között jelenleg csak alsó korhatár (betöltött 20. életév) szerepel, felső nem. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a tapasztalataink szerint az irányító-kiválasztáson, valamint -képzésen nagyobb eséllyel teljesítenek jobban a 20-30 év közötti jelentkezők.

  7.Nők jelentkezhetnek-e irányítónak?

  Természetesen, ez a szakma nem a jelentkező nemétől, hanem személyiségétől függ.

  8.Mik a jelentkezés feltételei?

  Jelentkezési feltételek:

  • Európai uniós állampolgárság
  • A magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete
  • Államilag elismert angol középfokú "C" (komplex) nyelvvizsga, vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
  • Középfokú iskolai végzettség
  • Betöltött 20. életév
  • Büntetlen előélet

  Az elbírálásnál előnyt jelent:

  • Felsőfokú (főiskola, egyetem) iskolai végzettség
  • A polgári légiközlekedés területén szerzett érvényes szakszolgálati engedély

  9.Mikortól és hogyan lehet jelentkezni?

  Jelentkezni folyamatosa lehet ezen a weboldalon a kért adatok megadásával, valamint önéletrajzzal, motivációs levéllel, iskolai végzettséget igazoló okiratokkal és nyelvvizsga-bizonyítvány feltöltésével.

 • Ha a képzéssel kapcsolatban további információkra van szükséged, kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot.