arrow-down arrow-left arrow-right bflogo-201511bigfish breadcrumbarrow circle-arrow facebook Asset 2galeria h3-lines hc-uszt hc-youtube image-lines-small image-lines instagramkepnagyitas linkedin logo-slogan logo_sq magyarbrands pager-arrow-left pager-arrow-right Fill 3Created with Sketch. pilot-pipe search-thin search small-arrow-down-grey small-arrow-down-white small-arrow-down

Jelentkezés

Jelentkezz légiforgalmi irányítónak, légy Te a repülők karmestere!

Kedves Érdeklődő!

Előre láthatólag a következő légiforgalmi irányító képzés 2019. őszén indul, melyre várjuk a pályázatokat. A kiválasztási folyamatot várhatóan 2018. IV. negyedévében kezdjük meg.

Tovább az online jelentkezéshez >>

 • A légiforgalmi irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel.

  Az ideális jelölt

  • magabiztos, kiegyensúlyozott és felelősségteljes;
  • képes gyorsan és hatékonyan dönteni;
  • átlagon felül bírja a stresszt és a monotóniát;
  • jó koncentrációs készséggel rendelkezik;
  • képes egyszerre több dologra is figyelni, akár huzamosabb ideig is;
  • jó problémamegoldó;
  • igényli a folyamatos fejlődést;
  • képes és akar csapatban dolgozni;
  • szereti a szakmáját és elkötelezett iránta.

  A jelentkezés feltételei a következők:

  • Európai uniós állampolgárság
  • A magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete
  • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
  • Legalább középfokú iskolai végzettség
  • Betöltött 20. életév
  • Büntetlen előélet

  Nem jelentkezhet, aki korábban bármikor sikertelen FEAST tesztet írt.

  Jelentkezéskor a következőket kérjük:

  • Fényképes önéletrajz
  • Motivációs levél (amelyben azt várjuk el, hogy írd le, miért szeretnél légiforgalmi irányító lenni, van-e bármiféle kötődésed a légiforgalmi irányításhoz, esetleg hozzá kapcsolódó hobbid, hogyan képzeled el az életedet néhány év múlva légiforgalmi irányítóként)
  • Legalább középfokú iskolai végzettséget igazoló okirat másolata
  • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány másolata

  A munkakör betöltéséhez szükséges a HungaroControl Zrt. által szervezett légiforgalmi irányító képzés sikeres teljesítése.

  TOVÁBB az online jelentkezéshez

 • Az irányítás izgalmas és összetett feladat, amely speciális készségeket és képességeket igényel, ezért a jelentkezők közül egy többfordulós felvételi eljárásban választjuk ki azokat, akik részt vehetnek a légiforgalmi irányító képzésen.

  1. kör: Regisztráció és 4 fontos dokumentum feltöltése

  • Fényképes önéletrajz
  • Motivációs levél (amelyben azt várjuk el, hogy írd le, miért szeretnél légiforgalmi irányító lenni, van-e bármiféle kötődésed a légiforgalmi irányításhoz, esetleg hozzá kapcsolódó hobbid, hogyan képzeled el az életedet néhány év múlva légiforgalmi irányítóként)
  • Legalább középfokú iskolai végzettséget igazoló okirat másolata
  • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány másolata


  Első körben a beadott pályázati anyagok alapján végzünk egy előszűrést. Ellenőrizzük, hogy a jelentkező megfelel-e a kiírásban szereplő követelményeknek és vizsgáljuk a motivációját.  2-3. kör: Képességek vizsgálata, személyiségvonások feltérképezése

  A kiválasztási eljárás második és harmadik körében az előszűrt jelentkezők kognitív képességeit, angol nyelvtudását, valamint a légiforgalmi irányító munkakör ellátásához fontos személyiségjegyeket mérjük.

  A vizsgálat során a mért kompetenciák köre igen széles, melyek a légiforgalmi irányító munka ellátásához elengedhetetlenül szükségesek. A teljesség igénye nélkül néhány tulajdonság, kompetencia, melyeket a tesztek vizsgálnak: átfogó, logikus gondolkodásmód; gyors és hatékony döntéshozatal; szelektív és megosztott figyelem; rövidtávú memória, térbeli orientáció, stb.

  A fenti kognitív képességek és az angol nyelvtudás mérésére az Eurocontrol által kifejlesztett, Európa szerte alkalmazott, számítógép alapú teszteket (First European Air Traffic Controller Selection Test I-II) használjuk. A feladatok angol nyelven vannak, melyek három részből épülnek fel: útmutató, gyakorló feladatok és példák, illetve maga a teszt, így az éles helyzet előtt van lehetőség átolvasni és gyakorolni a feladatokat. Fontos, hogy középfokú nyelvvizsga a követelmény, azonban a FEAST tesztek nyelvezetének megértése magabiztos középfokú nyelvtudást igényel.


  A jelentkezők számár a tesztelés nem jár költséggel, ugyanis a tesztek anyagi terhét a HungaroControl Zrt. viseli.


  A képesség vizsgálatok időpontjáról, helyszínéről és a fontos tudnivalókról minden érintettet az általa megadott e-mail címen keresztül előzetesen értesítünk.

  További információk a FEAST tesztről: www.feast.info


  4. kör: Egészségügyi alkalmasság vizsgálata


  Amennyiben sikeresen teljesítette egy jelentkező mindkét FEAST tesztet, a következő lépés az orvosi vizsgálat. Ez a kiválasztási lépés az egészségügyi alkalmasságot hivatott felmérni, amit szigorú feltételek és hatósági szabályok együttesen határoznak meg.

  A HungaroControl Zrt. által előzetesen egyeztetett időpontban kell a repülőorvosi vizsgálaton megjelenni, melynek költségei a jelentkezőt terhelik. Az alkalmassági vizsgálat és az arról kiállított igazolás díja jelenleg 33.100 Ft/fő. Az alkalmasságot igazoló hatósági minősítés eljárási díját a HungaroControl Zrt. viseli.

  Alkalmas minősítés hiányában a jelentkező nem folytathatja a kiválasztást, illetve nem kezdheti meg a képzést.

  Tapasztalataink alapján a vizsgálat közel egy napot vesz igénybe, így a jelentkezőknek azt javasoljuk, hogy ennek tudatában tervezzék meg az aznapi teendőiket.

  További részletek az orvosi vizsgálatról: http://www.reporvos.hu

  Alkalmasságot kizáró tényezőkről további tájékoztatás az alábbi linken érhető el (A légiforgalmi irányítók orvosi minősítésére vonatkozó követelmények, 2. szakasz.).


  5. Assessment Center (AC)


  A sikeres orvosi vizsgálatot egy csoportos kiválasztási módszer az úgynevezett Assessment Center követi, ahol szociális (pl.: együttműködés, csapatmunka) és egyéb kompetenciákat (pl: stressztűrés) vizsgálunk. Egy AC 4 jelölt és 8 értékelő részvételével zajlik és körülbelül 4-5 órát vesz igénybe.

  Az Assessment Centert követően meghozzuk a végső döntést arra vonatkozóan, hogy kik lesznek azok, akik az aktuális év szeptemberében megkezdhetik a képzést.

 •  

  A képzés helyszíne: A HungaroControl Zrt. képzési központja, illetve munkahelyei.

  Cím: 1185 Budapest, Igló u. 33-35.

  A képzés időtartama várhatóan 2 év.

  A foglalkoztatás feltételei

  A légiforgalmi irányító kiválasztási folyamatot sikeresen teljesítő, képzésre kiválasztott résztvevőket a tanfolyam kezdetétől határozatlan idejű munkaszerződéssel foglalkoztatjuk, amelynek feltétele az Alkotmányvédelmi Hivatal által végzett háttérellenőrzésén való megfelelés. A munkaviszony fennállása alatt munkabért fizetünk, jelenlegi szabályozások alapján cafeteria juttatásra is jogosult a felvételt nyert jelölt.

  A képzés napi időbeosztása

  Az elméleti képzési szakaszban az oktatás heti 5 teljes napon folyik, órarendtől függően, általában 08.00-tól 16.00 óráig.

  Munkát lehet vállalni mellette?

  A munkavállalás nem tiltott, de azt javasoljuk, hogy az, aki részt vesz a képzésen, kizárólag a tanulmányaira koncentráljon, mert a hiányzási és vizsgaszabályok szigorúak, ezek megszegése esetén a hallgató kizárható a további képzésből.

  Hiányzási szabályok

  A hiányzás okát a hallgatónak minden esetben igazolnia kell. A tanulmányi szabályzatban meghatározott mértéket meghaladó késés vagy hiányzás a tanfolyamról való kizárást vonja maga után.

  A képzésről röviden

  A képzés négy fő részből áll:

  • Első év: alapító, jogosító és átmeneti képzés
  • Második év: munkahelyi gyakorlati képzés

  Szimulátor (mint a képzés meghatározó eleme)

  A szimulátorban a képzés során a hallgatók a gyakorlatban alkalmazzák az elméleti tanfolyamon megszerzett ismereteket. Elsajátítják a légiforgalmi irányításhoz szükséges tudást, fejlesztik a szükséges képességeket, megismerkednek a szakmában általánosan használt gyakorlati megoldásokkal. Megtanulják kezelni a rádiótávbeszélő berendezést, valamint begyakorolják a rádiótávbeszélő kifejezések használatát. A haladó szimulátoros képzés során a hallgatók arra a részterületre és egységhez kapnak kiképzést, ahol munkahelyi képzésüket tölteni fogják.

  Megismerkednek az egység felelősségi területéhez tartozó légtérrel, eljárásokkal, körzeti egyezményekkel. Ízelítőt kapnak az általánosan előforduló forgalomáramlásról, valamint megismerkedhetnek a leggyakrabban előforduló konfliktushelyzetekkel, gyakorolják azok megoldását.

  Az elméleti és szimulátoros képzés, valamint az angol nyelvi követelmények sikeres teljesítését követően a hallgató jogosulttá válik a gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély megszerzésére.

  Munkahelyi gyakorlat

  A gyakornok légiforgalmi irányító szakszolgálati engedély birtokában a hallgatók további elméleti és szimulátoros gyakorlati képzésen vesznek részt, ezt követően a munkahelyi gyakorlattal folytatódik az oktatás. A munkahelyi gyakorlat a HungaroControl Zrt. irányítói munkahelyein történik. Az időbeosztás megegyezik a légiforgalmi irányítók munkarendjével, a jelenlegi gyakorlat szerinti 12-24-12-72 beosztással (a munkáltató a változtatás jogát fenntartja).

  A képzés költségei

  A HungaroControl Zrt. a képzés időtartamára tanulmányi szerződést köt a hallgatókkal. Ebben a képzés költségeit a HungaroControl Zrt. átvállalja a hallgatóktól. A tanulmányi szerződésben a hallgató kötelezettséget vállal arra, hogy a tanfolyam elvégzését követően, a szakszolgálati engedély megszerzése után legalább 10 évig munkaviszonyban marad a HungaroControl Zrt.-nél. Amennyiben a hallgató önhibájából nem fejezi be a képzést (például igazolatlanul marad távol az órákról, nem jelenik meg, vagy felkészületlenül jelenik meg a vizsgán), vagy a munkaviszonyát 10 éven belül megszakítja, a képzés addig felmerült költségeit, és egyéb ráfordításait időarányosan meg kell térítenie.

   

 • 1.Mikor és hol indul a következő képzés?

  A HungaroControl képzési központjában, illetve a munkahelyein zajlik a képzés (1185 Budapest, Igló u. 33-35.). A következő évfolyam 2018. szeptember elején indul.

  2.Milyen időtartamú a képzés?

  A képzés ideje körülbelül 2 év – a gyakorlati órák számától függően egyénileg változhat. A képzés első évét a következőképpen bonthatjuk ketté: a rövidebb ideig, hozzávetőlegesen 2 hónapig tartó elméleti oktatás részre, illetve a gyakorlati képzésre, szimulációra. Ebben a szakaszban az oktatás heti 5 napon folyik, órarendtől függően, általában 08.00 - 16.00 óráig. A második évben először a szimulátorban sajátítják el a hallgatók a magyar légtérben való irányítást, és pár hónap után pedig már gyakornokként éles helyzetben, mentorral tökéletesítik a képességeiket.

  3.Mi történik a képzés sikeres elvégzése után?

  A képzést sikeresen elvégző hallgatók szakszolgálati engedélyt kapnak, és légiforgalmi irányító munkakörben, határozatlan idejű munkaviszony keretében foglalkoztatja őket a HungaroControl Zrt.

  4.Mit lehet tudni a FEAST tesztről?

  A kérdésre a kiválasztási lépések bekezdésben találhatsz választ, amit ezen kívül érdemes tudni:

  • a tesztre leginkább úgy tudsz készülni, ha kipihenten érkezel és az angol nyelvtudásod kellően magabiztos
  • a teszt számítógép alapú
  • a feladatok három részből épülnek fel:
   • útmutató, melyben részletes feladatleírással és magyarázattal szolgál a teszt;
   • gyakorló feladatok, melyek során lehetőség van az éles teszt előtt kipróbálni a feladatokat
   • maga a teszt.

  További információt a tesztről a www.feast.info oldalon találhatsz.

  5.Milyen fizetésre lehet számítani, mit kínál a HungaroControl az irányítóknak?

  A légiforgalmi irányítói jövedelem nemzetközi színvonalú, biztos megélhetést és egzisztenciát lehet teremteni általa, mértéke arányos azzal a nagy felelősséggel, amivel ez a szakma együtt jár.

  6.Van-e korhatár az irányítóképzésre való jelentkezéskor?

  A jelentkezési feltételek között jelenleg csak alsó korhatár (betöltött 20. életév) szerepel, felső nem. Ugyanakkor fontos megjegyeznünk, hogy a tapasztalataink alapján az irányító-kiválasztáson, valamint -képzésen nagyobb eséllyel teljesítenek jobban a 20-30 év közötti jelentkezők.

  7.Nők jelentkezhetnek-e irányítónak?

  Természetesen, a szakmai rátermettség nem a jelentkező nemétől függ.

  8.Mik a jelentkezés feltételei?

  A jelentkezés feltételei a következők:

  • Európai uniós állampolgárság
  • A magyar nyelv anyanyelvi szintű ismerete
  • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány
  • Legalább középfokú iskolai végzettség
  • Betöltött 20. életév
  • Büntetlen előélet

  Nem jelentkezhet, aki korábban bármikor sikertelen FEAST tesztet írt.

  Jelentkezéskor a következőket kérjük:

  • Fényképes önéletrajz
  • Motivációs levél (amelyben azt várjuk el, hogy írd le, miért szeretnél légiforgalmi irányító lenni, van-e bármiféle kötődésed a légiforgalmi irányításhoz, esetleg hozzá kapcsolódó hobbid, hogyan képzeled el az életedet néhány év múlva légiforgalmi irányítóként)
  • Legalább középfokú iskolai végzettséget igazoló okirat másolata
  • Államilag elismert angol középfokú komplex nyelvvizsga vagy azzal egyenértékű bizonyítvány másolata

  9.Mikortól és hogyan lehet jelentkezni?

  Jelentkezni folyamatosan lehet ezen a weboldalon a kért adatok megadásával, valamint önéletrajzzal, motivációs levéllel, iskolai végzettséget igazoló okiratokkal és nyelvvizsga-bizonyítvány feltöltésével.

 • Ha a képzéssel kapcsolatban további információkra van szükséged, kérjük, töltsd ki az alábbi űrlapot.